Çevre yönetim sistemi nedir?
ÇSY olarak adlandırılan bir çevre yönetim sistemi, şirketinizin ile çevre nasıl etkileşime girdiğini belirleyen kuralları tanımlayan politikalar, süreçler, planlar, uygulamalar ve kayıtlardan oluşur. Bu sistem şirketinize özel olması gerekiyor, çünkü yalnızca şirketiniz belirli iş süreçlerinizle eşleşen yasal gerekliliklere ve çevresel etkileşimlere sahip olacak. Bununla birlikte, ISO 14001 gereklilikleri, bir EMS'nin başarılı olması için gerekli olan önemli unsurları kaçırmamak için çevresel yönetim sisteminizi yaratmak için bir çerçeve ve yönerge sağlamaktadır.
ISO 14001'in neden önemli
Çevremize bakmak ve şirketleri çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktan alıkoymak, bugün işletmelerin karşılaştığı en önemli zorluklardan ikisidir. Bir EMS'nin uygulanmasının en büyük faydalarından biri, çevresel izlerini azaltacak kadar önem veren işletmeler arasında bulunmaktır. Bu, müşterileriniz, halkınız ve şirketiniz için genel olarak toplumla daha iyi ilişkiler kurabilir ancak aynı zamanda diğer avantajları da beraberinde getirir.
İyi bir kamusal imajın yanı sıra birçok şirket, bir çevresel yönetim sisteminin uygulanması yoluyla para kazanabilir. Bu, sorumluluk maliyetleriyle sonuçlanabilecek olayların azaltılması, daha makul bir maliyetle sigortalanabilmesi ve azaltma çabaları yoluyla girdi malzemelerinin ve enerjinin korunması yoluyla elde edilebilir. Maliyet kontrolündeki bu gelişme, bir çevre yönetim sisteminin uygulanmasına karar verirken göz ardı edilemeyecek bir fayda sağlamaktadır.
ISO 14001 Detayları
ISO 14001 yapısı dört bölüme ayrılmıştır. İlk üç tanesi tanıtım, son bölüm ise çevresel yönetim sistemi için şartları içeren altı alt bölüme ayrılmıştır. Altı alt bölüme bakalım;
Bölüm 4.1: Genel Gereksinimler - Bu bölümde, ISO 14001 standardının gerekliliklerine göre çevre yönetim sisteminin kurulması, belgelenmesi, uygulanması, bakımı ve sürekli geliştirilmesi gerektiğine ilişkin genel bir açıklama yer almaktadır. Bu, EMS'nin yapılması gereken bir kerelik bir faaliyet değil; bunun yerine geliştirmeyi teşvik etmek için sürdürülmesi amaçlanmaktadır.
Bölüm 4.2: Çevre Politikası - Çevre politikası, çevresel yönetim sisteminin kapsamını karşılamak için genel hedefleri belirlemeye yardımcı olur. Politika, şirketin yasal gerekliliklere uyma, kirliliği önleme ve sürekli iyileştirme yükümlülüğünü içerir. Aynı zamanda EMS'nin hedeflerini ve hedeflerini belirlemek için genel çerçeve sağlar.
Bölüm 4.3: Planlama - ISO 14001 EMS için planlama sürecinin üç bölümü vardır. Birincisi, şirketin faaliyetleri ile ilgili çevresel hususları belirlemesi gerekmektedir. Ardından şirket, yönlere ve operasyonel süreçlere ilişkin yasal ve diğer şartları belirlemeli ve bunların anlaşılıp uygulanmasını sağlamalıdır. Son olarak, çevresel yönetim sisteminin iyileştirilmesi için hedefler ve programlar, hedefleri gerçekleştirmek için uygun kaynaklarla yerine getirilmelidir.
Bölüm 4.4: Uygulama ve Çalışma - Bu bölümde, kaynakların, rollerin, sorumlulukların ve yetkilerin tahsisinden başlayarak üzerinde durulması gereken birçok unsur bulunmaktadır. Bu hazır olduğunda, EMS'nin işleyişi için yeterlilik, eğitim, farkındalık ve şirket içi ve dışı iletişimin kurulduğundan emin olmanız gerekir. Acil duruma hazırlıklı olma ve ihtiyaç duyulduğunda tekdüzeliğin sağlanması için gerekli işlemleri yerine getirmek için operasyonel kontrolleri ve işlemleri düzenlediği için, belgelerin dokümantasyonu ve kontrolü, tutarlılığını sağlamak gereklidir.
Bölüm 4.5: Kontrol - Yasal ve diğer şartlara uyumu değerlendirmek de dahil olmak üzere izleme ve ölçüm, kararların alınmasını sağlamak için gereklidir. Bunun bir kısmı, uygunsuzluk, düzeltici eylem, önleyici eylem ve mevcut süreçleri denetlemekle ilgilidir. Bu unsurlar ve bunlarla ilgili kayıtlar olmaksızın, işlerin plana göre hareket edip etmediğini söylemek neredeyse imkansızdır.
Bölüm 4.6: Yönetimin Gözden Geçirilmesi - Denetim gereksinimlerinden alınan kayıtlarla birlikte, yönetimin, planlanan sonuçlara göre ilerlemesini sağlamak için kaydedilen çıktıları gözden geçirmesi ve gereksinimleri karşılamak için yeterli kaynakların uygulanmasını garanti altına alması gerekliliği .
Bu bölümler, süreçlerdeki iyileştirmeleri sürdürebilmek ve devam ettirmek için organizasyonun süreçleri içinde değişiklik uygulamak için bu unsurları kullanan bir Planla-Yap(Uygula)-Kontrol Et-Önle döngüsüne dayanmaktadır.
Comments